joi, 24 aprilie 2008

Coada-Soricelului (Achillea millefolium)



Coada soricelului (Ahillea millefolium) este o planta erbacee, perena, intalnita de la campie pana in regiunea subalpina, prin fanete, poieni, margini de padure, margini de drum si cai ferate, pe soluri nisipoase, relativ umede, insorite sau umbrite.Planta medicinala straveche, coada soricelului este una dintre cele mai cunoscute si utilizate specii in medicina populara.


Alte populare: alunele, braditel, ciuresica, crestatea, crivalnic, garva, iarba-oilor, iarba- stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina.


Prezentare: Coada soricelului prezinta o tulpina erecta, glabra sau usor paroasa, striata, simpla sau ramificata in partea superioara, inalta pana la 80 cm. Frunzele sunt de doua-trei ori penat-sectate, cu lacinii foarte inguste, usor-paroase, dispuse altern pe tulpina. Flori dispuse in calatidii ovoide iar acestea grupate in corinburi. Florile marginale sunt albe, uneori nuantate cenusiu, cele centrale tubuloase, hermafrodite. inflorire iunie-septembrie.


Componenti principali: contine ulei eteric, acizii achileic, formic, auteic, aconitic, ascorbic, folie, probionic, valerianic, palmitic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, urme de acid salicilic, cafeic, alcool etilic metilic, flavone, maltoza, zaharoza, glucoza, arabinoza, galactoza, dextine, aminoacizi, proteine, taninuri, substante anorganice cu elementele chimice fier, mangan, zinc, cupru, cadmiu, nichel, siliciu si calciu. Substantele sunt concentrate in inflorescenta, apoi in frunze, mai putin in tulpina sau radacina.


Coada-soricelului este o planta medicinala careia nu putem sa nu-i rezervam un loc in viata noastra. Desi ea constituie sprijinul nostru de baza in unele maladii grave, este considerata in primul rind o planta de leac pentru femei. Planta contine principii antiinflamatoare, calmante, astringente, aseptice. Elimina sau limiteaza procesul inflamator, distruge microorganismele, provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile si usureaza cicatrizarea. Inflorescentele sunt folosite in tratarea tenurilor uscate, arsurilor, eczemelor zemuinde, plagilor supurate ale tegumentului.


Indicatii:

-infuzie: Se opareste 1 lingurita (cu vraf) cu 1 litru de apa si se lasa putin in repaos. -tinctura: Florile de coada-soricelului culese in soare se introduc, fara a le indesa, intr-o sticla pina la git, se toarna desupra rachiu de secara sau fructe de 38-40%; se lasa sa stea 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit.


-alifie de coada-soricelului: Se infierbinta bine 90 de grame de unt nesarat sau de untura de porc, se adauga 15 grame de flori de coada-soricelului proaspete si taiate marunt si 15 grame de frunze de zmeura taiate fin, se lasa sa sfiriie scurt in grasime, se amesteca si se da tiagia deoparte. In ziua urmatoare se incalzeste totul usor, se stoarce printr-o bucata de tifon si se introduce in borcane uscate, pregatite dinainte. A se pastra la frigider!

Niciun comentariu: