miercuri, 23 aprilie 2008

Rozmarinul (Rosmarinus officialis)


Rozmarinul este originar din regiunile aflate in jurul Marii Mediterane, fiind un arbust de climat subtropical. Este folosit atat ca planta ornamentala, cat si in scop medicinal si condiment pentru diferite feluri de mancare.

Prezentare: Rosmarinus officinalis este o planta perena, un arbust cu frunze fusiforme si flori albastre sau liliachii, poate sa creasca si pana la 90 -150 cm inaltime in conditii de caldura si umiditate optima.

Proprietati: Se utilizeaza din antichitate datorita multiplelor beneficii, cand rozmarinul se consuma pentru usurarea durerilor in colici abdominale, atenuarea durerilor menstruale, in guta, icter, insomnie, in cefalee, pentru calmarea nervilor, la prepararea produselor cosmetice, pentru ingrijirea pielii in calitate de astringent sau toner pentru ten, pentru regenerarea firului de par.
Rozmarinul are actiune de purificare, antiseptica, antianemica, antifebrila, diuretica (stimuleaza secretia renala si astfel curata corpul de deseuri). Calmeaza febra musculara, calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor provocate de stres. Aceasta iarba imbunatateste respiratia, stimuleaza circulatia sanguina si sistemul nervos.
Cercetarile stiintifice au aratat ca rozmarinul este un stimulent de memorie – perfect pentru adultii cu munca de birou si copiii care studiaza.

Indicatii: Consumul de rozmarin este indicat pentru imbunatatirea digestiei, in nevroze, in obezitate, in afectiuni ale ficatului, gastrita, colesterolemie, pentru profilaxia aterosclerozei (pentru prevenirea ingrosarii si rigidizarii peretilor vasculari), in astm bronsic, in perioada de convalescenta – reda energia si optimismul, in edeme, in palpitatii ale inimii provocate mai ales de nervozitate, abuz de cafea sau tutun. Rozmarinul este un intaritor natural, recomandat in astenie (stare de oboseala intensa si prelungita). Fortifica intr-un mod durabil intreg organismul, vitalizand activitatea tuturor organelor si sistemelor.

Niciun comentariu: