luni, 5 mai 2008

Recomandari pentru folosirea plantelor medicinale


Folosirea cu masura si discernamant a multora dintre plantele medicinale care se pot cumpara de la Plafar este considerata, in general, lipsita de riscuri. Pe de altă parte, folosirea excesiva, fara discriminare a ceaiurilor medicinale poate fi primejdioasa. Probleme pot apare atunci cand un consumator neinformat foloseste din greseala un ceai din plante toxice sau foloseste cantitati excesive de ceaiuri in scopuri medicinale.

Pe piata se gasesc din ce in ce mai multe ceaiuri orientale sau preparate de diversi terapeuti autohtoni. Adesea consumatorul nu stie nimic despre siguranta şi continutul acestor ceaiuri. Terapiile orientale sunt foarte atractive pentru public, dar si aici avem nevoie de discernamant. Astfel, din cele 7.000 de specii de plantele medicinale folosite in China, cel putin despre 10 se stie sigur ca sunt toxice. Intoxicatia cu anticolinergice după folosirea ceaiurilor medicinale chinezesti este un incident frecvent. Majoritatea se datoreaza folosirii de yangjinhua si naoyanghua care contin atropina si alte amine potente. Riscul intoxicatiilor, uneori severe, este accentuat de faptul ca cei care comercializeaza aceste produse pot face cu uşurinţa confuzie între numele lor.

In cursul ultimului deceniu, au fost descoperite 30 de ceaiuri medicinale care contin substante care pot provoca efecte toxice severe, inclusiv tulburari hepatice, ale tractusului gastrointestinal, sistemului nervos si sangelui. Pentru a alerta consumatorii fata de aceste pericole, fost a alcatuita o lista de plante care nu ar trebui să fie folosite ca alimente si bauturi in scop medicinal. Iata cateva dintre acestea: arnica, ciresul salbatic, sclipeti, crusan, radacina de brustur, tataneasă, boabe de soc, degetel, cruciulita, laur (ciumafaie), lobelie, matragună, sulfina, nucşoară, leandru, hedeoma, pervincă, dafin american, siminichie, raculea, calapar, Tu-san-chi, pelin, lacramioara, etc.

RECOMANDĂRI PENTRU FOLOSIREA PLANTELOR MEDICINALE:

1. Evitati sa considerati vreun ceai sau produs medicinal vegetal drept panaceu natural.

2. Acceptati faptul ca anumite plantele medicinale pot avea efecte toxice. Cititi etichetele cu atentie. Folositi numai ceaiuri preambalate, de preferinta cumpărate de la magazine de specialitate, care contin ingrediente sigure. Evitati ceaiurile fara eticheta, vandute en-gros, cu formule secrete, etc.

3. Folositi ceaiurile pentru afectiuni minore, cu scop terapeutic si nu profilactic.

4. Nu beti mai mult de 1-2 cesti de ceai pe zi, în mod regulat. Efectele pe termen lung al consumarii ceaiurilor medicinale nu sunt cunoscute. Unele ceaiuri contin taninuri, care inhiba absorbtia unor vitamine si substante minerale.

5. Daca suferiti de alergii la anumite produse vegetale, evitati ceaiurile care le contin (alergia la musetel este destul de frecventă).

6. Folosirea ceaiurilor din plantele medicinale la femeile insarcinate si copiii mici ar trebui sa se faca cu maxima prudenta intrucat prea putin dintre ele au fost studiate corespunzator pentru evaluarea sigurantei administrarii la aceste persoane.

7. Folositi ceaiurile medicinale pentru probleme medicale specifice. Nu incercati sa le folositi ca inlocuitor al tratamentului medical competent. Auto-medicatia si folosirea ceaiurilor medicinale pentru probleme de sanatate grave pot fi periculoase, intrucat asistenta medicala de specialitate poate fi intarziata.

Niciun comentariu: